Fotball-VM i Russland 2018

Fotball-VM i Russland 2018 er rett rundt hjørnet

Årets store begivenhet på idrettsfronten, kanskje ved siden av vinter-OL, er fotball-VM som arrangeres i Russland mellom 14. juni og 15. juni. VM er det største innenfor fotball og det spilles hele 63 kamper før to lag møtes i finalen i Moskva den 15. juli. Deretter gjør de to finalelagene opp om verdensmestertittelen gjennom minimum 90 minutter. Kanskje må det både to ekstraomganger og straffesparkkonkurranse til også, før den nye verdensmesteren i fotball er klar.

Fotball-VM er en stor og langvarig turnering

Et verdensmesterskap i fotball er med andre ord en stor turnering. Et idrettsarrangement med 64 fotballkamper gjennom en hel måned vil by på mye og god fotball. Man vil bli kjent med nye landslag og nye kommende stjernespillere. Et mesterskap er et utstillingsvindu for nye fremtidige profiler. Under hvert eneste fotball-VM er det alltid et land som overrasker både eksperter, analytikere, sportsreportere og bookmakere med å spille over evne og komme mye lenger i turneringen enn forventet. Det er ingen grunn til å tro at årets fotball-VM kommer til å bli noe annerledes.

Fotball-VM byr på store og små veddemål

Med en langvarig turnering som et verdensmesterskap i fotball er, dukker det opp mange muligheter for å spille på de forskjellige kampene. Det kan spilles både før VM starter og underveis. Alle de 48 kampene i det innledende gruppespillet ligger klare for spill hos de forskjellige bookmakerne man finner online. Og det er ikke bare hjemme, uavgjort og borte det kan spilles på. Enkelte av disse kampene er det kanskje så mange som 70 forskjellige spillalternativer på.

Alt fra sluttresultater, pauseresultater til antall mål samt gule og røde kort. Videre kan det spilles på om noen vinner en kamp uten å slippe inn mål og om et lag scorer i begge omgangene. I en kamp kan det igjen veddes på enkeltspillere. Om spilleren i det hele tatt lager mål, om han lager flere mål, om han lager hattrick, scorer i begge omganger eller lager kampens første mål.

I tillegg kan det også spilles på hvordan målene lages. Om det scores på straffespark. Når de blir scoret. Om det lages på frispark, om skuddet som går i mål avfyres utenfor 16-meteren, om det scores med hodet eller om det er selvmål. Med andre ord tilbyr bookmakerne spill på mye. På fleip kan man si at det eneste som (foreløpig) ikke tilbys er at bestemoren din kommer inn som innbytter i andre omgang og scorer på straffespark i det 78. spilleminuttet!

Man kan faktisk spille på hvem som blir verdensmester

Oppe i alt fokuset på enkeltkamper, spillere og mål, er det lett å bli nærsynt. Et fotball-VM handler jo om å kåre en ny verdensmester. Og dette kan det selvsagt spilles på. Det har man kunnet gjøre lenge hos bookmakerne. Det er to klare VM-favoritter i Brasil og Tyskland som kan spilles til odds mellom 5 og 5,50. Det betyr at om man tror et av disse to landene vinner og det gjør det, sitter man faktisk igjen med over 300 kroner i gevinst om man spilte for en hundrings på hvert av dem. Vil man forsikre seg litt, slenger man også inn en hundrings på begge de to neste mesterskapsaspirantene Spania og Frankrike. Vinner Brasil sitter man likevel igjen med 100 kroner i gevinst. Skulle det bli Spania eller Frankrike som overasker og vinner tittelen, vil disse to med odds mellom 7 og 7,5, gi over 300 hundre kroner i gevinst.

Og så kan man jo forkorte ventetiden frem til VM-finalen med å spille litt på hvem som vinner de forskjellige gruppene i gruppespillet. Eller tippe på hvilke to lag som ender i finalen. Hvilket lag som slipper inn flest mål kan det også veddes om. På spillernivå kan man sette et bet på hvem som blir mesterskapets toppscore. Eller hvilken spiller som har fleste målgivende pasninger.

Fotball-VM blir uten flere fotballstorheter

For mange blir det også første gangen de opplever et verdensmesterskap i fotball uten landslag som «alltid» er der. Blant disse finner man Nederland. Landet som sikret seg bronsemedaljen i forrige mesterskap i Brasil i 2014. Et land som også har tre sølvmedaljer etter tre finaletap i 1974, 1978 og 2010. Mesterskapet vil også gå uten USA for første gang siden 1986. Chile som i 2017 både vant Copa America og tapte finalen i prøve-VM, vil også glimre med sitt fravær. Kamerun som vant Afrikamesterskapet i 2017 klarte heller ikke å kvalifisere seg. Den største bomben var det nok likevel at fotballstorheten Italia ikke kom til fotball-VM. Det sørget Sverige for gjennom to kamper i play off. Italia er blitt verdensmester hele fire ganger, så det var en skikkelig skrell. I tillegg er det blitt to sølv og en bronse gjennom VM-historien. Forrige gang landet ikke kvalifiserte seg til VM i fotball var i 1958. Den gangen for 60 år siden gikk mesterskapet i nettopp Sverige. Det betyr at de fleste av oss som kommer til å følge mesterskapet ikke har opplevd et verdensmesterskap i fotball uten Italia.

Brasil blir verdensmester (?)

Hvordan det kommer til å gå med landslagene som er med under mesterskapet nå i 2018 gjenstår å se. Det skal jo selvsagt spilles kamper først. Fasiten har man etter finalen den 15. juli. Likevel er det enkelte land som er favoritter blant eksperter, analytikere og bookmakere. Brasil har hele tiden vært den største favoritten blant alle. Hårfint foran regjerende verdensmester Tyskland. Uansett har det nærmest vært vedtatt at dette blir de to lagene som møtes i VM-finalen.

Brasil har vært i flytsonen etter at Tite overtok som landslagssjef i 2017. 10 seire og to uavgjort på trenerens første 12 kamper gjorde at de vant den sør-amerikanske kvalifiseringen med stil. Etter den tid har Brasil bare fortsatt, og med Neymar på topp fremstår de som et sammensveiset lag. Med resultatene i de siste treningskampene, senest med seier to null over Kroatia i Liverpool, er de den største favoritten.

Lenge var også Tyskland tilnærmet like stor favoritt hos bookmakerne. Ikke så rart da de vant prøve-VM med et tilnærmet B-lag. Noe som viste hvilken bredde de har med stjernespillere i nesten alle posisjoner. Det har imidlertid buttet litt imot i de siste treningskampene. Da Brasil og Tyskland møttes tidligere i år vant Brasil 1-0, og i den aller siste kampen tapte de noe overraskende 2-1 for Østerrike. Dette har ført til at Brasil fremstår som en klarere favoritt til tittelen enn hva de gjorde for noen måneder siden.

Spania og Frankrike gjør opp om bronsemedaljen

Frankrike var lenge soleklare favoritter til bronsemedaljen, men ut fra kampene de har spilt i år er ikke dette like soleklart lenger. Spania har gjort det bra i treningskampene i 2018, og plutselig vurderes disse to landslagene til å aspirere like mye til tredjeplassen i VM.

Argentina er ranket som nummer fem blant lagene som er med i VM, men de ligger langt bak hos bookmakerne. Dermed skal det mye til om ikke de fire finaleplassene går til de Brasil, Tyskland, Spania og Frankrike.

Imidlertid skal det spilles om disse først. Et mesterskap er langt og det byr alltid på noen overraskelser. Noen kandidater innfrir nesten alltid, mens andre skuffer. En finaleplass i et verdensmesterskap i fotball får man ikke på walkover. Kommer man ikke i form og blir samspilte tidsnok kan det fort ende med snipp, snapp, snute…….

De endelige VM-troppene for alle de 32 landslagene ble offentliggjort 4. juni. Som vanlig inneholdt de noen overraskelser. Gode spillere som ble vraket på grunn av skader eller at de ikke har vist bra nok form i det siste. Alt dette er faktorer som kan gi seg utslag i hvilke to lag som spiller finalen i Moskva den 15. juli.

Russland er VM-vert for første gang

Det er altså et av våre naboland i øst som har fått æren av å bli tildelt verdensmesterskapet i fotball for 2018. Dette er det 21. verdensmesterskapet i rekken, men det er første gang at Russland er vertsland. Helt upåaktet hen har ikke dette gått, og det er mange som har vært kritiske til at landet fikk tildelt mesterskapet. Noen mener at prosessen med tildelingen ikke gikk helt riktig for seg. Andre mener at det ikke er riktig å gi mesterskapet til et land som ikke følger internasjonale spilleregler og demokratiske prinsipper. Det har også vært rettet kritikk mot personer i ledelsen av mesterskapskomiteen og deres forhistorie som ledere av dopingarbeidet i Russland. Og det ligger mye politikk i dette både før og garantert underveis i mesterskapet. For Russlands president er det stor prestisje i å ha fått tildelt mesterskapet. Det utnyttes for alt det er verdt. Mange vestlige ledere vil boikotte hele mesterskapet ved å ikke være tilstede underveis på grunn av politikken Russland fører. Spesielt i enkelte naboland. Likevel har det aldri vært snakk om å frata Russland mesterskapet. Det har skjedd i andre idretter nylig.

Derfor blir det fotball-VM i Russland uansett, og man får enten la mesterskapet seile sin egen sjø, eller bare nyte all den gode fotballen som kommer til å bli servert. For det er litt av et mesterskap å se frem til. Hele 32 landslag «stiller til start». Det blir gjensyn med mange kjente og kjære VM-travere. Land som alltid kommer langt under et verdensmesterskap i fotball. Det blir også anledning til å stifte bekjentskap med land som er i fotball-VM for første gang.

Publisert: 8/6/2018 · Sist oppdatert: 21/3/2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å motta de siste nyhetene- og oppdateringene, samt flotte tilbud fra de beste bettingselskapene.