Bettinglisenser

Bettinglisenser

Når du ser deg omkring etter et online bettingselskap å spille hos, er det mange hensyn du bør ta. Blant de klart viktigste, er å prioritere selskap som har en tillitsvekkende bettinglisens. 

En bettinglisens er en lisens som utstedes av et lands spillmyndigheter. For å motta en lisens må den relevante spilloperatøren oppfylle en rekke krav. Dette gjelder gjerne at ledelsen har god vandel, og at ingen involverte har konkursdommer eller lignende. Med lisensen på plass, forplikter selskapet seg til å overholde gjeldende regler og lover for spilling og forretningsdrift. Dermed er en bettinglisens en enkel måte å sjekke at et selskap er til å stole på for oss online oddstippere.

Hva er en bettinglisens? 

En bettinglisens, eller spillelisens, er kort og greit en lisens som utstedes av en offentlig myndighetsinstans som regulerer pengespill i det relevante landet (eller øvrig territorium, sånn som delstat, m.m.). Lisensen gir mottakeren retten til å operere pengespill i det gjeldende landet, i henhold til lokalt lovverk. 

Myndighetene vil kunne følge opp selskapets fremtreden, og påse at driften overholder regelverket. Brudd på lisensvilkårene kan straffes på forskjellige vis, og lisensen bli inndratt. Dette medfører at selskaper med en bettinglisens har all mulig grunn til å opptre så profesjonelt og etterrettelig som mulig.  

Et annet veldig viktig poeng er at søkere må tilfredsstille en rekke krav for å få en lisens. Dette gjøres for å påse at de som driver det aktuelle selskapet har rent mel i posen. Altså utgjør en bettinglisens en garanti fra en pålitelig myndighetsinstans for at et foretak er til å stole på. Merk at også odds- og spilleverandører kan måtte søke om lisenser av denne typen, ikke kun bookmakere.  

Betsson logo

Betsson

LES OMTALE

1000 NOK

300 kr gratisspill

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
iBet logo
1000 NOK

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Fezbet logo
2100 NOK

10% cashback

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
comeon logo
1000 NOK

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
MobileBet logo

Mobilebet

LES OMTALE

2000 NOK

ukentlige gratisspill

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Betsafe logo

Betsafe

LES OMTALE

250 NOK

Få gratisspill verdt 250 kr hver uke til du vinner

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Unibet logo
1000 NOK

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
cyber-bet logo

Cyber.bet

LES OMTALE

3000 NOK

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Nordicbet logo

NordicBet

LES OMTALE

1000 NOK

FÅ OPPTIL 1000 KR I GRATISSPILL

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
LeoVegas logo

LeoVegas

LES OMTALE

3000 NOK

oddsboost hver uke

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+

Hvilke bettinglisenser er de mest kjente?

Det finnes veldig mange forskjellige bettinglisenser for online spilloperatører. De utstedes av land og territorier i alle verdenshjørner. De mest kjente som er aktuelle for norske spillere er nok de som utstedes av følgende lisensutstedere: 

 • Malta Gaming Authority (MGA) – denne lisensen er nok den mest utbredte blant online bookmakere som retter seg mot det norske markedet. Nyter høy anseelse i bransjen. 
 • Gibraltar Betting and Gaming Commission – ikke like utbredt som MGA, men kan måle seg hva gjelder troverdighet.   
 • Gambling Commission – lisens som utstedes av de britiske spillmyndighetene. Anses som en av de mest solide i bransjen. Mange selskaper som har en lisens fra Gambling Commission, har i tillegg øvrige lisenser som lar dem operere i flere territorier. Klart kvalitetstegn.
 • Curacao eGaming - En lisens som i mange år har vært noe mindre ansett enn de vi har nevnt ovenfor. De siste årene har derimot snudd mye om på dette. I tillegg til at lisensene i dag er langt sikrere og høster stadig bedre kritikker, kan bettingsider innenfor denne lisensen også tilby innskudd og uttak i kryptovaluta.

I tillegg utsteder både svenske og danske myndigheter egne lisenser for online bookmakere. Disse lisensene vil ikke gjelde for deg som spiller, såfremt du ikke er bosatt i et av disse to landene. Allikevel kan vi si at hvis en operatør har en skandinavisk bettinglisens, så er det et godt tegn. Spillmyndighetene i Sverige og Danmark har høye krav, og deler ikke ut lisenser til hvem som helst. 

Finnes det norske lisenser? 

Det finnes norske bettinglisenser, men de gjelder kun for to online bookmakere: 

 • Norsk Tipping
 • Rikstoto

Det vil si at du kan spille på oddsen hos et selskap med norsk lisens, men at utvalget av tippeselskaper er særdeles snevert. I løpet av de siste tiårene har enkelte politikere her til lands tatt til orde for å innføre et system likt det som foreligger i Sverige og Danmark, hvor online bettingselskaper kan motta lisens. Argumentet for er at myndighetene på den måten får direkte kontroll over hvilke regler som gjelder, og hvordan selskapene drives og markedsfører sine tilbud. I skrivende stund finnes det veldig liten støtte for denne typen utspill, så dette vil neppe skje med det første – om noen gang.

Hvilke bettinglisenser bør vi i Norge se etter?

Hvis vi referer til listen over hvor vi ramset opp de viktigste lisensene, så danner den et godt utgangspunkt for norske spillere. Samtlige er til å stole på, og selskaper med slike lisenser er underlagt troverdige regelverk. 

Foruten lisens er det også andre ting du bør sjekke når du vurderer hvorvidt et bettingselskap er til å stole på eller ei. Dette gjelder for eksempel hensyn som:

 • Lett tilgjengelig kundestøtte
 • Åpen nettside med mye informasjon tilgjengelig
 • Omdømme blant spillere på nettet
 • Lang fartstid i bransjen 
 • Eierselskap 

Det siste punktet er verdt å legge litt ekstra vekt på. Mange online bookmakere er underbruk av større spillselskaper. Altså kan det godt hende at et bettingselskap du ikke har hørt om, i virkeligheten eies og drives av en solid aktør med godt omdømme og solid driftshistorikk.

Hvordan vet jeg om en bookmaker har lisens?

Det er svært enkelt å sjekke hvorvidt en online bookmaker har lisens eller ikke – i hvert fall bør det være det. De aller fleste gode bettingselskaper vil vise sin lisens prominent på nettsiden. Både navn på lisensutsteder, og selskapets lisensnummer skal oppgis. Du kan deretter enkelt undersøke om denne informasjonen medfører riktighet ved å kontakte lisensutsteder, skulle du være i tvil. 

Om ikke lisensen er lett å finne på nettsiden, kan du sjekke FAQ eller lignende ressurser. Et annet alternativ er å ganske enkelt spørre kundeservice. Hvis ikke det heller lykkes, er det all grunn til å styre unna. En bookmaker som skjuler forhold som dette fremstår ikke som pålitelig. 

I våre omtaler vil vi også opplyse om lisenser, eiere og mye mer. Ta for eksempel et titt på våre omtaler av NordicBet og ComeOn.

H2: Hvorfor bør jeg unngå selskaper som ikke har lisens?

Det er flere viktige grunner til at du ikke bør åpne konto hos ulisensierte bookmakere. Her har du noen av de viktigste:

 • Uten en lisens, har du ingen myndighetsinstans du kan kontakte om du behøver hjelp. Skulle selskapet slås konkurs, eller det inntreffer en konflikt angående en pengeoverføring, eller lignende er det en svært uheldig situasjon. Husk at utenlandske bookmakere ikke på noen måte er underlagt norsk lov, så her til lands er det ingen du kan henvende deg til. 
 • Det er ikke vanskelig å motta en bettinglisens for redelige foretak, så hvorfor ikke søke? Sjansen virker stor for at motivasjonen er at selskapet ikke har gode hensikter og helst vil unngå offentlig ettersyn. 
 • Svindel forekommer på nettet. Du bør alltid sørge for at du har med et seriøst og etterrettelig selskap å gjøre før du deler personopplysninger eller overfører penger online. Mangel på en lisens er et rødt flagg i så henseende. Nettsiden kan i teorien være en svindelfront. 

RELATERTE ARTIKLER

Publisert: 8/3/2022 · Sist oppdatert: 8/3/2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å motta de siste nyhetene- og oppdateringene, samt flotte tilbud fra de beste bettingselskapene.