Tippekupongen

Tippekupongen har vært en klassiker blant norske oddsspillere i mange år. På denne siden tar vi en nærmere titt på hvordan Tippekupongen fungerer, og hva som kjennetegner det populære spillet fra Norsk Tipping.

For nordmenn som har levd en stund er det lite som er mer ikonisk når det kommer til sport og spill enn den legendariske Tippekupongen. Enkel i sin filosofi hvor man tipper resultatet av en fotballkamp i kombinasjon med elleve andre kamper. Norsk Tipping er selskapet som tilbyr dette spillet i Norge.

Skal man spille på fotball hos andre aktører må det skje på nettet hos utenlandske spillselskaper. Der finnes det mange spillmuligheter på fotball hos selskaper som for eksempel Coolbet, Betsson, Norgesspill. Ingen av disse har noe som er helt likt Tippekupongen, selv om man ved hjelp av kombinasjons- og systemspill kan klare å få til noe lignende. På en annen side kan disse selskapene by på store oddsbonuser som ikke tilbys hos Norsk Tipping.

Start med en flott oddsbonus hos bettingselskapene nedenfor:

Det hele startet i 1948

Norsk Tipping startet sin virksomhet med første spillomgang den 13. Mars i 1948. Da bestod kupongen av 12 engelske ligakamper. En rekke kostet den gangen 25 øre. En av kampene ble ikke spilt og derfor ble det premieutbetalinger for 11, 10 og 9 rette kamper.

Bortsett fra en periode i 1988/1989 hvor man forsøkte seg med 13 tretten kamper, så har Tippekupongen alltid bestått av 12 kamper. Til og begynne med bestod kupongen av 8 rekker, men siden spilleomgang 38 i 1972 har det vært 10 rekker. Samtidig gikk man også bort fra tippetegnene 1X2 til HUB. I spilleomgang 41 i 1955 fikk man for første gang 12 like tippetegn på kupongen da alle kampene endte med hjemmeseier. Rik ble man ikke av dette, 12 riktige ga en utbetaling på 25 kroner.

Et skikkelig boost for Tippekupongen var tippekampene som kom på plass i NRK fra 29. november 1969. Da ville selvsagt enda flere tippe samtidig som dette medførte at mange nordmenn fikk en ekstra forkjærlighet for engelsk fotball. I 1967 ble maksimalt antall rekker på en kupong ved systemspill økt fra 48 til 96, og i 1983 ble det økt til dagens 486 rekker. Fotballtipping er blitt utvidet etterhvert slik at man ikke bare kan gjøre dette en gang i uken. I 1997 kom pausekupongen, og i slutten av 1998 kom Lørdagskupongen og Søndagskupongen. Tidlig i 1999 kom Midtukekupongen, slik at de ivrigste faktisk fikk sjansen til å spille på seks ulike kuponger hver eneste uke.

Om Tippekupongen

En kupong består av 12 forskjellige fotballkamper som man kan tippe utfallet av. Om det blir hjemmeseier, uavgjort eller borteseier. På den fysiske kupongen er det maksimalt ti rekker. Disse kan være like eller forskjellige, det er opp til den enkelte spiller. Man kan også velge å ha fire eller syv rekker. Dette er valgfritt, men hver kupong må ha minst to enkeltrekker. Spiller man systemspill kan man imidlertid bare ha en rekke per kupong.

Vinnersannsynligheter på Tippekupongen

Det er ikke enkelt å vinne i tipping, men sammenlignet med diverse lottospill er sannsynligheten større. Sjansen for å få tolv rette er 1 til 531.441. Elleve og ti rette har en sannsynlighet på henholdsvis 1 til 22.143 og 1 til 2013. Dette gjør også at premiene sjelden er gigantiske innenfor tipping. Premiene i hver premiegruppe har en fast andel av omsetningen, og størrelsen på premien kommer an på hvor mange som har henholdsvis 12, 11 og 10 rette.

Jackpot og bonuspott

Er noen alene om å ha tolv rette vinner vedkommende også en egen bonuspott. Denne bygger seg opp fra kupong til kupong opptil 3 millioner kroner. Deretter deles den på alle med 12 rette i den etterfølgende spillomgangen. Det er en egen bonuspott for Pause og Fulltid. Man har også en jackpot hvor premiepotten for tolv riktige overføres til neste trekning om ingen har tolv riktige kamper. Dette gjelder for den aktuelle kupongen. Det betyr at jackpotten for Søndagskupongen ikke blir fordelt blant de som har tolv rette på den neste Midtukekupongen, eller fra Pause til Fulltid.

Større gevinster ved systemspill

Man kan for å øke vinnersjansen spille systemspill. Det koster selvsagt mer, men gevinsten blir også større om man lykkes. Spilles det system kan man ha kun en rekke på kupongen, og denne har et visst antall hel- og halvgarderinger. Det vil si tippetegnene HU, UB eller HB ved halvgardering og HUB ved helgardering. Ved slike systemspill kan det velges mellom 30 forskjellige systemspill. Fra 4 rekker til 486 rekker. Ved fire rekker kan man ha to halvgarderinger, mens en 486-rekker består av en halvgardering og fem helgarderinger i tillegg til seks enkeltkamper.

Tipping i praksis

Så hvordan kommer man i gang med Tippekupongen om man aldri har tippet tidligere og ønsker å prøve lykken i Norsk Tippings første spill? Det enkleste er å spille online. På spillselskapets side registrerer man seg og oppretter en spillkonto. Med penger på den eller et betalingskort for hånden er det bare å starte. Som vanlig er det greit å ha litt informasjon om de forskjellige lagene, men det er ikke nødvendig for å spille. Det øker bare (mest sannsynlig) muligheten for suksess.

Lørdag, søndag og midtuke

På hjemmesiden til Norsk Tipping velger man alternativet tipping i sportseksjonen. Der kan man velge enten Lørdag, Søndag eller Midtuke, og avhengig av dette kommer det opp en kupong med tolv fotballkamper mellom 24 lag. Deretter velger man et tippetegn for hver kamp. Enten H, U eller B. Går man for enkeltrekker må man gjøre dette på minst to stykker på samme kupong. De kan være like eller forskjellige. Man kan også velge om man vil spille kun ved Pause eller Fulltid, eller begge deler. Hver rekke koster 1 kroner. Man kan også velge hvor mange ganger man vil bruke den aktuelle kupongen. Før Lørdag og Søndag er det inntil 10 uker. Midtukekupongen kan kun leveres en gang. Online kan man også velge inntil 20 rekker på en kupong, mens det er maks ti på den fysiske kupongen.

Hør hva ekspertene har å si

Vil man satse litt per rekke er det altså systemspill som gjelder. Føler man at man vil bruke 96 kroner på en rekke får man sjansen til å halvgardere fem kamper og helgardere en. Da er det kun halvparten av kampene hvor man må benytte kun ett tippetegn. Enten man spiller system eller enkeltrekker er det hjelp å få. Er man litt i tvil om hva man skal tippe på, så får man online enkelt og greit se hva folket og ekspertene satser på i hver enkelt kamp. Det kan gjøre hele beslutningsprosessen enklere.

Publisert: 28/03/2019 · Sist oppdatert: 21/03/2022