De olympiske vinterlekene 2018

Vinter-OL 2018. En stor hvit ballong med olympiiske ringer og PyeongChang 2018 på.

Vinter-OL 2018 blir avviklet i den sør-koreanske byen Pyeongchang i tidsrommet 9. til 25. februar. Byen var kandidat til vinterlekene i både 2010 og 2014, men tapte med liten margin i avstemningene begge gangene. Byen opprettholdt imidlertid sin søkerstatus, og på tredje forsøk lyktes det endelig. I avstemningen blant medlemmene av Den internasjonale olympiske komite, IOC vant byen i første avstemningsrunde. I konkurranse med tyske München og franske Annecy.

Vinterlekene i 2018 er de 23. olympiske vinterlekene. Første gangen vinter-OL ble arrangert var i 1924 i franske Chamonix. Siden den gang er det blitt avviklet vinter-OL hvert fjerde år. Unntakene er i 1940 og 1944 på grunn av andre verdenskrig. Og da Lillehammer arrangerte lekene i 1994 kun to år etter lekene i franske Albertville.

Vinter-OL har vokst enormt i omfang

Vinter-OL 2018. Maskot for vinterlekene samt teksten PyeongChang 2018

Fra den spede begynnelsen i 1924 er vinterolympiadene bare blitt større og større. Dette er et idrettsarrangement som har vokt mye når det kommer til antall idretter og konkurranser. I Chamonix-lekene i 1924 ble det avholdt 16 konkurranser i 9 idretter. Under lekene i Pyeongchang er det 15 idrettsgrener og hele 102 konkurranser. Det betyr at det skal deles ut hele 306 olympiske medaljer. Så mange har det aldri vært tidligere. I alt vil det være 2 920 utøvere fra 92 nasjoner som konkurrerer om medaljer og ære i løpet av de 17 dagene lekene pågår. Størrelsen på vinter-OL har økt mest de siste tretti årene. Så sent som i 1988 under lekene i Calgary i Canada, var det fremdeles 9 idrettsgrener og «kun» 46 konkurranser.

Selv om arrangementet har vokst mye i størrelse de siste tiårene, er det likevel som lillebror å regne i olympisk sammenheng. Sammenligner man med sommer-OL så er det et mye større arrangement. Under de siste sommerlekene i Rio de Janeiro i 2016 var det til sammenligning mer enn 10 500 utøvere fra 207 land som konkurrerte.

De femten idrettene som står på OL-programmet i 2018 er aking, alpint, bobsleigh, curling, freestyle, hurtigløp på skøyter og ishockey. Videre konkurreres det i kombinert, kortbaneløp, kunstløp, langrenn, skeleton, skihopping, skiskyting og snøbrett.  Gjennom OL-historien har det vært forandringer på hvilke idretter og øvelser det konkurreres i. Til vinter-OL i 2018 er det for eksempel lagt til fire nye øvelser eller konkurranser. Dette er fellesstart i hurtigløp på skøyter, big air i snøbrett, mixed curling og lagkonkurranse i alpint. For å gjøre plass til big air er en øvelse som parallellslalåm snowboard tatt bort.

Russland utestengt fra OL på grunn av organisert doping

Vinter-OL 2018 vil også bli husket for en avgjørelse som ble tatt i opptakten til lekene. IOC bestemte nemlig i desember 2017 at Russland som nasjon skulle utestenges fra lekene. Bakgrunnen for denne avgjørelsen var avsløringene av omfattende systematisk doping over en årrekke i Russland. Spesielt er det satt søkelys på dette i forbindelse med at russerne arrangerte vinter-OL i 2014. Og det er kommet frem at det systematisk ble samarbeidet om dette jukset mellom politisk ledelse og antidopinglaboratoriene. Det ble systematisk jukset fra 2010, men spesielt i 2014 ble det tuklet med dopingprøvene til russiske utøvere. Dette skjedde ved at prøver fra dopede utøvere ble åpnet og byttet ut med prøver fra utøvere som russerne visste var rene.

Til slutt ble dette avslørt, og IOC utestengte Russland fra vinter-OL 2018. Imidlertid ble utvalgte utøvere som kunne bevise at de ikke var en del av dette, invitert til OL og kunne delta under betegnelsen OAR (Olympic Athlete from Russia). Totalt ble 169 utøvere gitt denne muligheten.

Store forventninger om masse norske OL-medaljer

Vinter-OL 2018. Tre norske skiløpere på seierspodiumet etter 30 km med skibytte i langrenn.

Som vanlig når det er et stort vintermesterskap, om det er OL eller VM, så er optimismen stor og forventningene høye til de norske utøverne. Det er ikke så rart heller. Norge bruker å hevde seg godt når det kommer til konkurranser i vinteridretter. Ser man på medaljestatistikken for vinter-OL er det Norge som topper den. I løpet av de første 22 vinterolympiadene har norske utøvere klart å sikre seg hele 329 olympiske medaljer. De to neste nasjonene på listen er USA og Tyskland med henholdsvis 281 og 209 medaljer. Det er faktisk også Norge som har klart å sikre seg flest OL-medaljer i alle valørene. Fordelt på gull-, sølv- og bronsemedaljer er tallene 118, 111 og 100 til og med vinter-OL i 2014.

I forkant av vinter-OL gikk Olympiatoppen ut med at målet var 30 medaljer i løpet av lekene. Dette var et hårete mål satt av Olympiatoppen i samarbeid med de olympiske vinteridrettene. Det meste Norge har tatt av medaljer i løpet av et vinter-OL tidligere er 26 medaljer. Det skjedde både i 2014 og på Lillehammer i 1994. Flest gullmedaljer sikret Norge seg forøvrig under OL i Salt Lake City i 2002. Den gang ble det hele 13 gull av totalt 25 medaljer. På hjemmebane på Lillehammer i 1994 vant de norske utøverne 10 gull. Sotsji i 2014, Albertville i 1992 og Vancouver i 2010 er andre gode OL med henholdsvis 11, 9 og 9 gullmedaljer.

Medaljemålet for vinter-OL 2018 blir nådd?

Vinter-OL 2018. Bilde av de tre OL-medaljene. Gull, sølv og bronse.

Det er kanskje ikke så rart at nordmenn gjerne spiller på odds under de store mesterskapene. Så langt ser det ut til at målet faktisk blir nådd. Med en uke igjen av vinter-OL har de norske idrettsutøverne klart å sikre seg 28 medaljer. 11 av disse er av edleste valør. Hvordan det ender er det ennå litt for tidlig å si noe om, men foreløpig ligger man godt i rute i forhold til medaljemålet som ble satt i forkant av vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea.

Publisert: 19/2/2018 · Sist oppdatert: 29/9/2021

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å motta de siste nyhetene- og oppdateringene, samt flotte tilbud fra de beste bettingselskapene.