Odds utregning

I denne artikkelen ser vi nærmere på odds utregning. Forstår du hvordan man regner ut odds, kan du potensielt øke vinnersjansene dine betraktelig, og gjøre smartere valg når det kommer til betting.

Odds er sannsynlighet

Å sette odds og liveodds på tusenvis av daglige idrettsbegivenheter er en formidabel oppgave. Derfor har spillselskaper og bookmakere eksperter til å gjøre dette. I idrett fastsettes odds på bakgrunn av massevis av tilgjengelig informasjon.

Odds er rett og slett sannsynlighetsberegning. Å komme frem til sannsynligheten for at et gitt utfall av en begivenhet skal inntreffe. Enten dette er hvem som kommer til å vinne en fotballkamp eller om det ender uavgjort. Eller hvem som kommer til å gjøre det best av to skiløpere på 50-kilometeren under OL.

For å komme frem til det eksperten mener er riktige odds på de forskjellige utfallene av en idrettsbegivenhet må det altså foretas en beregning. Med tanke på all bakgrunnsinformasjonen som legges til grunn, er det lett å anta at dette regnestykket er komplisert. Det er det nødvendigvis ikke. Formelen man kan bruke til å sette odds krever nemlig ikke at man har fått Nobelprisen i matematikk.

Odds uttrykkes på flere måter

Det finnes forskjellige måter å uttrykke odds på. Det kan være brøkodds, desimalodds eller amerikanske odds. I Norge benyttes desimalodds. Uansett form så gir de uttrykk for akkurat det samme, nemlig sannsynligheten for at noe skal inntreffe.

Noen av de mest populære bookmakerne blant norske spillere:

Betway logo
1000 NOK

Rewards Club

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+

Dermed blir odds et middel for å kunne tilby spill. Det betyr at odds er risikovurdering målt i sannsynlighet. Dermed betyr høye odds at det er liten sannsynlighet for at noe skal inntreffe. For den som spiller er det større risiko ved å spille på dette, mens bookmakeren har liten risiko. Motsatt er det ved lave odds. Da er sjansen stor for at noe vil inntreffe. Da er risikoen større for at bookmakeren må foreta en utbetaling, mens det er mindre risiko for å tape pengene for den som spiller.

Slik kommer man frem til riktig odds

Når man på en enkel måte skal vise hvordan man setter odds, er det greit å bruke et myntkast som eksempel. Der er det to mulige utfall. Kron eller mynt. Beskriver man sannsynligheten på en skala fra 0 til 1, hvor 0 er at det ikke er en sjanse for at en hendelse inntreffer til 1 hvor hendelsen garantert skjer, så vil man finne alle potensielle sannsynligheter mellom ytterpunktene 0 og 1.

Myntkast eksemplifiserer dette på en god måte siden det enten blir 0 eller 1. Dermed har de to mulige utfallene kron eller mynt tilsammen en sannsynlighet på 1 for at de inntreffer. Om man ønsker å spille på mynt vil man selvsagt vite sannsynligheten for å få det. Til det kan man bruke denne formelen:

    For å komme frem til verdien på mynt (eller kron for den del), må det derfor deles på de to mulige utfallene av myntkastet. Da folk stort sett foretrekker å få dette i prosent så multipliserer man sannsynligheten for resultatet (0,5 for mynt) med 100. Dermed kommer man frem til at det er en sjanse på 50 prosent  for at mynten lander på mynt.

    For å komme frem til desimaloddsen for myntkastet kan man bruke følgende formel:

      Omvendt så kan man også bruke desimalodds til å beregne sannsynligheten av den samme hendelsen på dette viset:

        Odds i praksis

        Disse formlene viser hvordan man kommer frem til sannsynligheten i et enkelt tilfelle med to mulige utfall. I praksis legges informasjon til grunn når man setter oddsen. I en tenkt fotballkamp mellom Liverpool og Huddersfield vil det være tre mulige utfall. Hjemmeseier, uavgjort eller borteseier. Disse kan spilles til følgende odds 1,05, 9,00 og 19.00. Det betyr at bookmakeren mener det er overhengende sjanse for at Liverpool vinner. Sjansen for Liverpool-seier blir 100/1,05= 95 prosent. De andre to utfallene har sannsynligheter på henholdsvis 11 og 5 prosent.

        Bookmakerne tilbyr ikke spill til sannsynlighet på 100%

        Med kunnskapen som formlene over gir kan man selv beregne sannsynligheten av en gitt begivenhet. Summerer man disse sannsynlighetene vil man komme frem til 100%. Om man foretar den samme summeringen av ekte odds hos en bookmaker vil man raskt finne ut at verdien av alle utfallene blir godt over 100 prosent. I den tenkte fotballkampen over vil man komme til 111 prosent. Hva er grunnen til det?

        Det skyldes at de oddsene man kan spille til hos bookmakeren ikke er de virkelige sannsynlighetene for resultatet av en gitt idrettsbegivenhet. I et perfekt marked med 100 prosent vil det ikke være interessant for bookmakeren å tilby spill fordi man ikke vil tjene penger på det. Og hvorfor skal man tilby spill da? Derfor benytter bookmakerne oddsbetingelser som tilsammen blir over 100 prosent. Da tjener de penger uansett hva utfallet av en hendelse blir.

        Publisert: 14/05/2019 · Sist oppdatert: 29/09/2021