Betting VPN

Betting med VPN

Denne guiden forklarer deg hvordan du går frem dersom du ønsker å omgå eventuelle fremtidige DNS-blokkeringer av bettingselskaper. Norske myndigheter ser helst at man kun spiller hos Norsk Tipping, og vanskeliggjør derfor spilling hos utenlandske bettingsider.

Det er ingen lover som sier at du ikke har lov til å spille hos utenlandske bettingsider, men likevel prøver myndighetene å gjøre det vanskelig for deg. Når du skal gjøre innskudd hos bettingsider må du for eksempel gjøre dette via en tredjepart.

Det er derfor ikke overraskende om myndighetene velger å legge inn DNS-blokkering på nettsider tilhørende utenlandske bettingsider. Skulle dette skje, har du denne guiden som viser deg hvordan du håndterer problemet.

Slik fungerer en DNS-blokkering – kort forklart

En DNS-blokkering innebærer at tilgangen på en spesifikk nettadresse blokkeres. Dette kan for eksempel bety at man ikke får tilgang på en nettside når man søker på domenenavnet i nettleseren.

DNS står for «Domain Name System», og kan betraktes som en nettjeneste som sammenkobler domenenavnet du søker på med den aktuelle sidens IP-adresse. 

Dersom myndighetene legger inn DNS-blokkering av bettingsider på nett, vil du altså ikke få tilgang til sidene. Det er imidlertid enkelt å omgå disse sperringene, og det finnes flere ulike fremgangsmåter. Vi skal nå forklare deg de ulike mulighetene du har.

Omgå DNS-blokkeringer med VPN

Den kanskje beste måten å omgå DNS-blokkeringer av bettingsider på, er ved å bruke en VPN-tjeneste. VPN står for «Virtual Private Network», og går ut på at alle data du sender fra enheten din sendes gjennom en ekstern server før den når internett.

Ettersom trafikken går via en ekstern server – som gjerne er plassert i et helt annet land – vil blant annet IP-adressen din endres. Det kan for eksempel se ut som at trafikken fra enheten din kommer fra USA eller andre steder, selv om du er i Norge.

Dette gjør at du kan få tilgang på sider som i utgangspunktet er sperret for nordmenn, som for eksempel et bettingselskap eller amerikansk Netflix.

Betting med VPN

VPN benyttes hyppig av nordmenn som for eksempel ønsker tilgang på amerikansk Netflix eller andre sider med DNS-blokkering. Du kan bruke den samme VPN-teknologien til å få tilgang på bettingsider som er sperret med DNS-blokkeringer.

Betting med VPN er sikkert, og du kan føle deg trygg på at personvern ivaretas etter alle kunstens regler. Det er enkelt å sette i gang, og du trenger bare å registrere deg hos en VPN-tjeneste.

Deretter gjør du som følger:

 • Gå til nettverk via innstillingene på enheten din
 • Velg VPN-tilkobling
 • Oppgi brukernavn og passord
 • Koble til
 • Besøk bettingsider på nett, sikkert og med ny IP-adresse!

Beste gratis VPN-tjenester

Når du skal ta i bruk en VPN, kan du velge mellom en rekke ulike tjenester. Mange av disse er mulig å bruke gratis i kortere perioder. Prøveperioden varer gjerne i en måned, og deretter må du betale.


Det finnes for øvrig også VPN-tjenester som er gratis å ta i bruk uten tidsbegrensinger. Fordelen med gratis VPN er at du sparer penger. Ulempen er at sikkerheten ikke alltid er like god som for de betalte versjonene.

Her er noen gode gratis VPN-tjenester:

 • Hotspot Shield
 • Tunnelbear
 • ProtonVPN
 • Windscribe

Beste betalte VPN-tjenester

Det kan i mange tilfeller lønne seg å velge en betalt VPN-tjeneste, noe som skyldes at disse tjenestene ikke er spesielt dyre i utgangspunktet. For rundt en femtilapp i måneden kan du få en velfungerende og sikker VPN-tjeneste.

Faren for DNS-lekkasjer er mindre når du velger en betalt VPN-tjeneste.

Her er noen av markedets beste VPN-tjenester for å omgå DNS-blokkering av bettingsider:

 • NordVPN
 • ExpressVPN
 • IPVanish
 • Surfshark
 • CyberGhost

Fordeler og ulemper

Det er mange gode grunner til å gå for nettopp VPN dersom du er ute etter å omgå DNS-blokkeringer av bettingsider. Det er både billig, enkelt, effektivt og pålitelig.

Den kanskje største ulempen ved VPN, er at det i sjeldne tilfeller kan oppstå DNS-lekkasjer. Dette kan potensielt utgjøre en sikkerhetsrisiko. Men dersom du velger en trygg VPN-tjeneste som ExpressVPN, er ikke dette noe å bekymre seg for.

Fordeler

 • Pålitelig
 • Gratis eller billig
 • Effektivt
 • Brukervennlig – enkelt å sette i gang!

Ulemper

 • Sikkerhetsbrudd som VPN-lekkasjer
 • Gratisversjoner er ikke alltid like gode som betalte versjoner

Andre måter å omgå DNS-blokkeringer på

Det finnes også en rekke andre metoder som kan benyttes om du skal omgå DNS-blokkeringer av bettingsider. Betting VPN er effektivt, men passer ikke nødvendigvis for alle.

Så, hvilke alternativer finnes egentlig? Vi kan nevne både Proxy, Tor, endring av enhetens DNS-server og søk på IP-adresse fremfor domenenavn. La oss se nærmere på disse smarte løsningene!

Endre DNS-server på enheten din

Ved å endre DNS-server på enheten du søker på bettingsiden fra, kan du potensielt unngå eventuelle DNS-blokkeringer. Enkelt forklart forteller man datamaskinen sin at den skal vise til andre servere enn egen ISP, noe som ofte gir tilgang på blokkerte sider.

Det å endre DNS-server på enheten sin kan være litt knotete dersom man ikke har gode tekniske ferdigheter. Samtidig kan metoden være både sikker og effektiv om man først får det til. Det er også helt gratis.

Proxy-server

Et annet alternativ til å bruke betting VPN, er å ta i bruk en Proxy-server. Dette går ut på at en Proxy-server skjuler IP-adressen din ved å sende søket ditt videre til tjenere rundt omkring i verden.

Tjeneren som mottar søket vil derfor slite med å se hvor det originale søket kom fra, og du får tilgang på siden. Dette er en enkel og effektiv metode om du ønsker tilgang på en bettingside med DNS-blokkering raskt.

Ulempen med Proxy er at det er knotete å gjøre det hver gang du skal besøke en nettside, og det egner seg derfor best til engangsbruk. Merk også at trafikken fra søket ditt ikke blir kryptert slik den blir med betting VPN.


For å bruke en Proxy-server trenger du bare å besøke en side som tilbyr dette, som for eksempel «NewIPNow». Du legger da inn navnet på siden du skal søke på, og bekrefter søket. Enkelt og greit.

Tor Network

Du kan også få tilgang på blokkerte bettingsider med DNS-sperringer ved å anvende nettverket Tor Network. Dette er et nettverk som gir deg mulighet til å omgå DNS-sperringer siden søket går gjennom et stort antall noder før det når nettet.

Tor er designet for at man skal kunne surfe anonymt på nettet, noe som gjøres ved at tusenvis av frivillige datamaskiner i nettverket lar trafikken gå gjennom tjenerne sine.

Fordelen med Tor Network er at det er enkelt og fungerer bra. Det er også sikkert, siden trafikken blir kryptert flere ganger. Samtidig vil det ikke gi deg den samme graden av anonymitet som betting VPN gir. 

Hvorfor gjør myndighetene det vanskelig å bedrive betting på nett?

Myndighetene har bestemt at det kun er Norsk Tipping som skal kunne markedsføre og tilby tjenester og produkter innen pengespill for nordmenn. Norsk Tipping er regulert, og det er visse begrensinger som gjør at du for eksempel ikke kan tippe for mer enn en viss sum over en viss periode.

Når du spiller på nett finnes ikke de samme restriksjonene. Dette er ifølge myndighetene noe av grunnen til at de ikke ønsker at man skal spille hos utenlandske bettingselskaper. De mener at faren for spilleavhengighet kan øke om du spiller hos andre enn Norsk Tipping.

Mange utenlandske bettingselskaper har ønsket å få norsk lisens slik at de kan drive etter norsk lov, men dette har vist seg å være vanskelig å få til. Alle lisensierte bettingsider i utlandet har også fokus på ansvarlig spill, og man kan for eksempel sette innskuddsgrenser.

Siden myndighetene ønsker at du skal spille hos Norsk Tipping, har de derfor gjort det vanskelig å overføre penger til bettingsider på nett. Betalinger må skje via et mellomledd, hvis ikke stanses overføringen. 

Hvorfor foretrekker mange å spille på utenlandske bettingsider?

En av grunnene til at mange ønsker å spille hos bettingsider som er registrert i utlandet, er at oddsen og tilbakebetalingsprosenten er bedre enn hos Norsk Tipping.

Det er også et dårligere utvalg av spill hos Norsk Tipping, og oddsbonuser tilbys ikke. Mange spillere ønsker derfor å kunne spille hos aktører med lisens på for eksempel Malta eller Curaçao.

Er det sannsynlig med DNS-blokkering av bettingsider?

Ja, det er ikke usannsynlig at myndighetene vil forsøke å gi DNS-blokkering til utenlandske bettingsider. Hvorvidt det faktisk skjer, er et annet spørsmål. 

Kulturminister Abid Raja uttalte i september 2021 at han ønsket å blokkere nordmenn fra nettsidene til bettingsider i utlandet. Ifølge Raja er formålet med disse blokkeringene å beskytte spillmonopolet i Norge, forhindre spilleavhengighet og sørge for at nordmenn velger Norsk Tipping.

En professor i jus, Mads Andenæs, mener imidlertid at dette forslaget er uforenlig med EU-direktivet. Det er rett og slett tvil om det i det hele tatt finnes rettslig grunnlag for en slik avgjørelse. Forslaget er blant annet i strid med EU sin finansmarkedsrett.

Internettleverandører som Telia og Telenor er også skeptiske, og ønsker ikke å innskrenke brukernes muligheter.

Konklusjon

At myndighetene ønsker å legge inn DNS-blokkering på bettingsider er det liten tvil om. Hvorvidt det faktisk blir sperringer på bettingsidene er ikke mulig å fastslå med sikkerhet, da det kan stride mot EU-direktiver.

Skulle det imidlertid skje at bettingsider blir DNS-blokkert, kan du omgå disse hindringene med alt fra VPN og Proxy, til Tor og lignende løsninger. Lykke til!

Publisert: 11/10/2021 · Sist oppdatert: 21/3/2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å motta de siste nyhetene- og oppdateringene, samt flotte tilbud fra de beste bettingselskapene.