Odds og skatt

Odds og skatt på bettingselskaper

De fleste jubler dersom de vinner en saftig gevinst hos et bettingselskap. Når gevinsten betales ut kan det imidlertid dukke opp en del spørsmål rundt skatt. Skal det for eksempel betales skatt på gevinsten? Eller er gevinster skattefrie?

I denne guiden skal vi se nærmere på temaet odds og skatt. Dette er viktig å sette seg inn i, slik at du unngår å måtte betale restskatt.

Må man betale skatt på gevinster ved sportsbetting?

I noen tilfeller må man betale skatt på oddsgevinster. Hvorvidt dette er tilfelle eller ikke, avhenger av hvor bettingsiden er registrert.

Ifølge Skatteetaten er det skatt på tilfeldige gevinster. Dette gjelder imidlertid bare for enkeltgevinster som overstiger en viss sum.

Når må man betale skatt på oddsgevinster?

En grei huskeregel er at du må skatte på gevinster du vinner hos bettingselskaper som er registrert utenfor EU eller EØS. Dette gjelder imidlertid kun når gevinsten overstiger 10 000 kroner.

Det kan med andre ord lønne seg å sjekke hvor bettingselskapet er registrert og lisensiert. Dersom siden har lisens fra Malta Gaming Authority, betyr dette at casinoet er registrert i EU/EØS. Her trenger du ikke betale skatt før oddsgevinsten overstiger 10 000 kroner.

Spiller du derimot på en bettingside som er registrert i Curaçao, må du skatte på alle gevinster uavhengig av beløp.

Hva er tilfeldige gevinster?

Tilfeldige gevinster kan betraktes som inntekt man tilegner seg ved hjelp av ren flaks, og ikke ferdigheter. Definisjonen er noe diffus, og det er mange som diskuterer hvor grensen for tilfeldighet egentlig går.

Spilling på odds som genererer gevinster, kategoriseres ifølge Skatteetaten som «tilfeldige». Det betyr at du som hovedregel kun betaler skatt på enkeltgevinster som overstiger 10 000 kroner. Merk deg at dette gjelder ved spilling på bettingsider som er registrert i EU/EØS.

Unntaksvis kan likevel betting anses som en virksomhet, basert på individuell vurdering. Dette kan være tilfelle om spilleren vinner mye grunnet særlig kunnskap og snarrådighet, og at vedkommende spiller metodisk.

Vil du lære mer om betting og odds? Ta en titt på vår bettingskole »

Hvor mye må man betale i skatt?

Dersom man vinner en gevinst fra en bettingside der gevinsten er skattepliktig, vil den regnes som såkalt kapitalinntekt. Ifølge Skatteetaten skal man betale 27% skatt på kapitalinntekt.

Husk at du kan skal betale skatt fra overskuddet av den aktuelle gevinsten. Dette betyr at du skal trekke fra innsatsen din, og at du kun skatter på beløpet du sitter igjen med. Har du et gevinstoverskudd på 10 000 kroner, skal du altså betale 2700 kroner i skatt av beløpet.

Hvordan skatte på gevinster fra utenlandske bettingselskaper?

Dersom du har vunnet tilfeldige gevinster fra utenlandske bettingselskaper som overstiger 10 000 kroner, skal den beskattes. Men hvordan? Hovedregelen er at du må føre opp gevinsten i skattemeldingen.

Beløpet du har brukt på å vinne oddsgevinster, altså innsatsen, vil kunne fradragsføres i den aktuelle skattemeldingen.

Odds og skatt: Hva skjer om du ikke betaler skatt?

Dersom du glemmer å føre tilfeldige enkeltgevinster på over 10 000 kroner opp i skattemeldingen din, risikerer du å få restskatt. Det er med andre ord viktig å føre opp gevinstene, slik at du slipper problemer i etterkant.

Det finnes mange eksempler på tvister i rettssystemet der spillere bevisst eller ubevisst har unnlatt å betale skatt på gevinster. Mange er usikre på hvilke regler som faktisk gjelder, siden reglene kan være ganske uklare.

For å være på den sikre siden, anbefaler vi deg å alltid føre opp enkeltgevinster som overstiger 10 000 kroner. Dette gjelder enten gevinsten er vunnet hos et bettingselskap som er registrert i eller utenfor EØS eller EU.

Hvilke bettingsider gir skattefrie gevinster?

Når det kommer til odds og skatt, kan det være lurt å spille hos bettingsider som er registrert i EU eller EØS. Så lenge du velger en bettingside med lisens fra for eksempel Malta Gaming Authority, er du på den sikre siden.

Heldigvis har mange av markedets beste bettingsider lisens fra nettopp Malta. Dette gjelder blant annet følgende oddssider:

Betsson logo

Betsson

LES OMTALE

1000 NOK

300 kr gratisspill

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Unibet logo
1000 NOK

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Betsafe logo

Betsafe

LES OMTALE

250 NOK

Få gratisspill verdt 250 kr hver uke til du vinner

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Nordicbet logo

NordicBet

LES OMTALE

1000 NOK

FÅ OPPTIL 1000 KR I GRATISSPILL

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
LeoVegas logo

LeoVegas

LES OMTALE

3000 NOK

oddsboost hver uke

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
comeon logo
1000 NOK

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+

Det finnes også mange andre bettingsider som er registrert i EU og EØS. Er du usikker på hvor bettingsiden er registrert? Da kan du som regel finne informasjon om dette nederst på nettsiden til bettingsiden. Her vil du se hvor lisensen kommer fra.

Du vil se at enkelte bettingsider har lisens fra andre europeiske land også, som for eksempel UK Gambling Commission eller Sverige. Disse lisensene gjelder som regel kun for spillere i Storbritannia og Sverige. Lisensen fra Malta gjelder for norske spillere.

Bør du styre unna bettingsider registrert utenfor Europa?

Med tanke på odds og skatt, kan det være gunstig å spille på bettingsider med lisens fra EØS eller EU. Det betyr imidlertid ikke at du bør styre unna alle andre bettingsider. Bettingsider med lisens fra f.eks. Curaçao kan ha et fantastisk utvalg av både bonuser og spill.

Men hvis du er opptatt av å ikke skulle betale skatt på eventuelle gevinster, er det utvilsomt best å velge bettingsider registrert i Europa. Lykke til!

Publisert: 3/8/2021 · Sist oppdatert: 20/10/2021

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å motta de siste nyhetene- og oppdateringene, samt flotte tilbud fra de beste bettingselskapene.