Ord og uttrykk

Ord og uttrykk innen betting

Innenfor oddstipping og betting på nettet florerer det med sjargong. Av og til kan dette virke forvirrende, og en god guide kan komme godt med. Det er nettopp det vi gir deg i denne oversikten. Her har vi samlet noen av de mest utbredte og nyttige uttrykkene fra oddsspillenes verden. Vi har tatt med både basisbegreper og mer avanserte saker.   

Det er forresten viktig å huske på at du slettes ikke trenger å sette deg inn i alle uttrykkene vi har tatt med på denne listen. Å spille på oddsen er veldig enkelt, og du vil kunne sette deg inn i basisen ganske enkelt ved å besøke et godt online bettingselskap på nettet. Der finner du ryddige og oversiktlig menyer som gjør det lett også for nybegynnere å plassere sine første bets. 

Generelle betting- og oddsuttrykk 

Odds: Odds er en måte å beskrive hva du vil vinne om du treffer blink på et bet. Odds kan oppgis i mange forskjellige formater. I Norge opererer vi med desimalodds. Har ditt spill odds på 2,00 betyr det at din innsats ganges med 2,00 hvis du vinner. Det vil si at om du satser 100 kr, mottar du 100 kr i gevinst + innsatsen tilbake. Odds fastsettes av eksperter, og reflekterer hvilken sannsynlighet de mener det er for at et gitt utfall skal inntreffe. Jo mer usannsynlig de mener et utfall er, dess høyere settes oddsen. Det motsatte gjelder også.

Innsats: Beløpet du satser på ditt spill. 

Utbetaling: Beløpet du vil motta hvis du vinner på ditt spill.

Oddssetter: En ekspert som fastsetter hva oddsen skal være på et gitt spilleobjekt. 

Oddsanalytiker: Beslektet oddssetter. En ekspert som analyserer data for å identifisere riktig odds på et spilleobjekt.

Oddsleverandør: Et selskap som leverer odds til bettingselskaper. Ansetter egne oddsanalytikere og oddssettere. Les mer om oddsleverandører her.

Oddsbonus: En viss menge spillekreditt du kan motta fra et bettingselskap. Når du spiller med oddsbonuser må kupongen ha odds som overstiger en viss grense, og du må spille for bonusbeløpet et visst antall ganger før du kan ta eventuelle gevinster ut av kontoen. Det foreligger alltid regler og vilkår for bonuser. De må du sette deg nøye inn i før du godtar en bonus.

Resultat fulltid: Spill på hvem som vinner et gitt oppgjør ved kampslutt. Du kan som regel spille enten på hjemmeseier, uavgjort eller borteseier. Ekstraomganger og straffeavgjørelse gjelder ikke for denne typen spill.

Pauseresultat: Spill på hvem du tror vil lede til pause i en kamp.

FT/HT: Står for «Full Time» / «Half Time». Et oddsspill hvor du tipper på pauseresultat og sluttresultat. For eksempel uavgjort til pause, og hjemmeseier ved fulltid, osv. 

Over/Under: Spill på hvorvidt en kamp vil inkludere over eller under et gitt antall hendelser. Eksempel: du kan spille på over eller under 4 mål i en kamp, 10 gule kort i en kamp, o.l. 

No goal, no bet: Betyr at hvis det ikke scores mål i kampen, vil spillet anses som ugyldig og du får din innsats tilbake. Gjelder typisk på spill på hvilket lag, eller hvilken spiller som scorer først/sist i en kamp.

Kombinasjonsspill: Oddsspill som består av minst 2 spilleobjekter på samme kupong. Odds på hvert spilleobjekt multipliseres med hverandre for å finne sammenlagt odds. Du må treffe blink på alle objekter på et kombinasjonsspill for å vinne. Også kjent som akkumulator, kombispill og multispill. De fleste bettingselskaper begrenser hvor mange objekter du kan plassere på et kombinasjonsspill. Det er heller ikke alle objekter som kan inkluderes. 

Singel: Oddsspill med kun ett spilleobjekt på kupongen. En del spilleobjekter er kun tilgjengelige for singel-spill. 

Systemspill: Spill hvor du kombinerer flere kombinasjoner og/eller singler på én og samme kupong. Når du har lagt til minst 3 objekter på kupongen, vil du kunne velge mellom flere forskjellige systemer. Fordelen med systemspill, versus rendyrket kombinasjonsspill, er at du kan vinne på et system selv om ikke alle objektene på kupongen treffer blink. 

Noen vanlige typer systemspill hos norske online bookmakere: 

  • Trixie: Består av 3 dobler og en trippel.
  • Yankee: Inkluderer fire valg og består av 11 spill med 6 dobler, 4 tripler og en akkumulator

Merk at innsatsen du spiller med på et systemspill beregnes i henhold til antall spill systemet består av. En Trixie betaler du 4 ganger innsatsen for, siden systemet består av 4 spill. En Yankee betaler du 11 ganger innsatsen for, da systemet består av 11 spill. 

Handikapp: For oppgjør der en av deltakerne/lagene anses som overlegen og har svært lave odds, kan et handikapp tillegges favoritten. I fotball vil dette si at favoritten må vinne med en viss målmargin (f.eks. 3+ mål i en kamp) for at det skal telle som vinnerlag. Odds på at laget vil vinne med handikapp er betraktelig høyere enn at laget skal vinne uten handikapp. Skrives også som handicap/handikap hos noen bookmakere.    

Asiatisk handikapp: En type handikapp som lar deg justere hvor stort eller lite handikapp som gjelder for deltakere/lag som møtes i en kamp. Dess større handikapp, jo høyere odds. 

Det finnes tre hovedtyper av asiatisk handikapp. Først har vi det som kalles asiatisk handikapp med hele linjer. Her får et lag et hypotetisk forsprang bestående av hele tall, altså +/- 1, 2, 3, 4, 5, osv. Eksempel: Rosenborg spiller hjemme mot Tromsdalen i cupen. 

Rosenborg -1 vs. Tromsdalen -1

Her har RBK et handikapp på 1 mål. Satser du på hjemmeseier, må de vinne med målmargin på minst 2. Du får pengene tilbake om de vinner med bare ett mål, mens innsatsen er tapt på uavgjort eller tap. 

Asiatisk handikapp med halve linjer går ut på at lag får handikapp bestående av halvtall, altså +/-0,5; 1,5; 2,5; osv. La oss illustrere hvordan dette fungerer med noen eksempler: 

Rosenborg -0,5 vs. Tromsdalen +0,5

Satser du på hjemmeseier må RBK vinne oppgjøret for at du kan vinne. Setter du derimot pengene på Tromsdalen, innkasserer du en premie både om bortelaget vinner eller om det ender uavgjort. 

Du kan også satse på Rosenborg -1,5. Da må hjemmelaget vinne med minst 2 mål. Skulle de vinne med kun 1 mål, eller kampen ender uavgjort eller med borteseier, har du tapt. 

En annen mulighet er å satse på Tromsdalen +1,5. Da må Tromsdalen unngå å tape med mer en 1 mål. Alle øvrige utfall betyr at du vinner. 

Asiatisk handikapp med kvarte linjer består av firedelstall, altså +/- 0,25; 0,75; 1,25, osv. Her blir eksempelet som følger:

Rosenborg -0,25 vs. Tromsdalen +0,25

Hvis du satser på Rosenbort -0,25, må RBK vinne for at du skal vinne. På uavgjort går halve innsatsen din tapt. Blir det borteseier, går hele innsatsen tapt. 

Spiller du på Tromsdalen +0,25, vinner du hvis bortelaget vinner kampen. På uavgjort innkasserer du halv gevinst. Blir det hjemmeseier taper du hele din innsats. 

Each-Way (EW): En type spill som består av to veddemål. La oss illustrere hvordan dette fungerer ved å bruke hesteveddeløp som illustrasjon. Veddemål nummer én går ut på at din hest vil vinne løpet, veddemål nummer to går ut på samme hest vil place i løpet. Siden dette er to spill, er innsatsen dobbel. Altså, vil 50 kr innsats på et each-way-spill bety at du legger 100 kr i potten. Du vinner uavhengig av om hesten vinner, eller oppnår place. Du kan lese mer om hva place betyr i eget punkt under. 

Place: I sporter som heste- og hundeveddeløp kan du satse på at en deltaker vil place. Det vil si at du vinner hvis din hest eller hund oppnår en viss plassering i løpet. Hvilken plassering varierer, avhengig av antall deltakere. Satser du på place får du ¼ del av den oppgitte oddsen. 

Scorecast: Spill som går ut på at du tipper på to ting samtidig, både navn på en målscorer og sluttresultatet i en kamp. Begge deler må gå inn for at du skal vinne. Det finnes tre typer scorecast – du kan enten satse på at din valgte spiller scorer når som helst i løpet av kampen, eller at vedkommende blir første eller siste målscorer. Hvis spilleren ikke kommer innpå i løpet av kampen, får du pengene tilbake. Scorecast-spill har gjerne høy odds. 

Wincast: Spill hvor du satser på to ting samtidig, både identiteten til en målscorer og kamputfallet – hjemmeseier, uavgjort eller borteseier. Du må treffe på begge for å vinne. Det finnes tre forskjellige typer wincast – du kan enten satse på at din spiller scorer på hvilket som helst tidspunkt i løpet av kampen, eller at spilleren scorer første eller siste mål. Kommer ikke spilleren innpå i det hele tatt får du innsatsen refundert. Wincast har gjerne høye odds, men betraktelig lavere enn Scorecast.

Odds-boost: En kampanjetype hvor du får ekstra høye odds, eller ekstra høye premier på et spill. Vil som regel gjelde for kombinasjonsspill, hvor du får plusset på noen ekstra prosent i odds for hvert ekstra objekt du legger til kupongen. Kalles også profitt-boost, gevinst-boost, eller annet. 

Odd/Even spill: Spill på om et utfall blir oddetall eller partall. Eksempelvis, antall cornere, gule kort, mål i løpet av fotballkamp. 

Outright-spill: E spilltype hvor du velger hvem som vil vinne et mesterskap eller en turnering, sånn som Tippeligaen, fotball-VM, e.l. Kalles også vinneroddsspill. 

Cashout: en funksjon som lar deg innkassere en gevinst, eller trekke tilbake innsatsen din før eventen du har satset på er over. Benytter du cashout får du en lavere gevinst enn om du venter til kampen er over, du mottar også bare en andel av innsatsen din – ikke hele beløpet. Hvor mye du mottar, vil avhenge av oddsen og hvor mye som gjenstår av eventen idet du aktiverer cashout. Se hvilke bettingsider som tilbyr cashout-funksjoner.

Liveodds: Lar deg spille på utfallet av en event mens den pågår. Oddsen oppdateres fortløpende underveis.  

Head-to-head-spill: Spill hvor bettingselskapet setter opp deltakere i et løp i par. Du tipper på hvem som vil vinne av de to utøverne i paret. Kalles også two-way-spill eller match-up-spill.

3-veis handikapp: Går ut på at et lag får et teoretisk forsprang før kampsprang, på f.eks. 1-0 eller 2-0. Du kan så tippe på om det blir hjemmeseier, uavgjort eller borteseier, justert for dette teoretiske forspranget. Oddsen vil også justeres, slik at oddsen til laget med forsprang blir mindre, og laget med handikap får tilsvarende høyere odds. La oss bruke en hypotetisk kamp mellom Liverpool og West Ham som eksempel. Kampen har i utgangspunkt følgende odds: Liverpool 1,33 / Uavgjort 5,95 / West Ham 10

Med handikapp på Liverpool 0-2 West Ham blir oddsen: Liverpool 3,05 / Uavgjort 4,10 / West Ham 1,91. Altså hever du din odds betraktelig ved å satse på at Liverpool vil vinne med minst 3-måls margin. 

Over/under-spill: Går ut på at du tipper på om en type hendelse inntreffer over eller under et visst antall ganger i løpet av en event. For eksempel over eller under 5 gule kort, over eller under 10 cornere, osv. i en fotballkamp.

Ord og uttrykk for betting på fotball

Den mest populære sporten blant norske oddsspillere er og blir fotball. Det er også på fotballkamper at bettingselskapene som retter seg mot det norske markedet byr på de bredeste oddsmenyene. Her går vi gjennom de vanligste spilleobjektene du kan spille på for en fotballkamp, og forklarer hva de betyr.
Fulltid: Vinner hjemmelaget eller bortelaget, eller blir det uavgjort? 

Laget går videre: I cupkamper vil et slikt spill inkludere ekstraomganger og straffeavgjørelse, mens et fulltid-spill kun gjelder for kampens 90 minutter.

Totalt antall mål: Hvor mange mål scores i løpet av kampen?

Begge lagene scorer: Her kan du enten satse på «Ja» eller «Nei». 

Totalt antall mål hjemmelag: Hvor mange mål scorer hjemmelaget? Også tilgjengelig som over/under-spill. Altså kan du for eksempel satse enten på at hjemmelaget scorer nøyaktig 3 mål, eller at de scorer mer enn 2 mål.

Totalt antall mål bortelag: Hvor mange mål scorer bortelaget? Også tilgjengelig som over/under-spill (se forklaring over).

Hjemmelaget scorer: Tilgjengelig i en rekke formater. Du kan tippe på om laget scorer overhodet, i løpet av første omgang, i løpet av andre omgang, eller i løpet av begge omganger.   

Bortelaget scorer: (Se eksempel over for Hjemmelaget scorer).

Vinnermargin: Spill på hvor mange flere mål laget som vinner scorer enn motstanderen. Herunder kan du også satse på at det ikke vil scores noen mål (0-0), eller at det blir uavgjort, men at begge lagene scorer. 

Dobbel sjanse: Spill hvor du satser på 2 av kampens 3 mulige utfall samtidig. For eksempel kan du spille på både hjemmeseier og uavgjort. Da vinner du hvis kampen enten ender med hjemmeseier eller uavgjort.  

Riktig resultat: Spill på riktig sluttresultat, altså 1-1, 2-1, osv. 

Hjørnespark: Her spiller du på antall hjørnespark for hvert av lagene, eller i løpet av kampen sett under ett. Oppgis som under/over-spill (se forklaring over). Også tilgjengelig som 3-veis handicap og som oddetall/partall-spill. 

Kort: Undermeny som lar deg satse på antall gule og røde kort i løpet av kampen. Du kan spille på hvor mange kort hvert av lagene pådrar seg, eller hvor mange som deles ut i løpet av kampen totalt. Oppgis som under/over-spill (se forklaring). Også på kort kan du spille på 3-veis handikapp og oddetall/partall. 

Målscorer: Spill hvor du satser på at en navngitt spiller vil score. Du kan satse på spilleren scorer i løpet av hele kampen, blir kampens første målscorer eller siste målscorer. I tillegg kan du satse på at en navngitt spiller ikke vil score i løpet av kampen. Hvis spilleren du satser på ikke kommer innpå, annulleres spillet og du får innsatsen din tilbake. 

Spillermål: Herunder kan du spille på om en navngitt spiller scorer minst 2 mål, 3 mål, osv. Du kan også satse på at en bestemt spiller scorer i begge omganger, i første omgang eller i andre omgang. Andre muligheter inkluderer å spille på at en bestemt spiller scorer fra utenfor seksten-meteren eller på heading, med høyrefoten eller venstrefoten. På denne menyen kan du også tippe på at en bestemt spiller skal score i løpet av kampens første kvarter, andre kvarter, tredje kvarter, osv. I det hele tatt er mulighetene mange.  

Spillerkort: Spill hvor du satser på at en navngitt spiller får gult kort eller rødt kort

Spesialer på spiller: Akkurat hva denne menyen består av varierer fra bookmaker til bookmaker, og kamp til kamp. Ofte kan du spille på om en navngitt spiller oppnår en eller flere målgivende pasninger i løpet av en kam. 

Lagstatistikk: Lar deg spille på objekter som hvert lags antall offsider, frispark imot og antall skudd/skudd på mål. Oppgis som regel som over/under-spill (se forklaring i eget punkt, over). 

Begivenheter i kamper: Innholdsrik undermeny, som varierer en del mellom forskjellige bettingselskaper og fra kamp til kamp. Du kan ofte tippe på om det blir gitt straffespark i løpet av kampen, og om hjemmelaget eller bortelaget får straffespark. Videre, kan du også satse på om hjemmelaget eller bortelaget bommer på / scorer på straffespark. 

Det er også på denne menyen du kan satse på om hjemmelag eller bortelag scorer første eller andre mål, om antall mål i kampen blir partall eller oddetall og mye annet.

Ord og uttrykk kan variere fra bookmaker til bookmaker

Merk at ikke alle bettingsider på nettet bruker akkurat den samme sjargongen. Enkelte bookmakere holder seg til engelske ord og uttrykk, selv om resten av siden er på norsk. Andre oversetter det meste til norsk. I tillegg foreligger det forskjellige oversettelser av forskjellige uttrykk. Altså vil ikke alle ordene på denne listen være å finne i nøyaktig samme utgave hos alle bettingselskaper på nettet.

De mest etablerte i Norge bruker dog samme språk og uttrykk. Du kan se en liste over bookmakere vi anbefaler her.

Publisert: 10/3/2022 · Sist oppdatert: 21/3/2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å motta de siste nyhetene- og oppdateringene, samt flotte tilbud fra de beste bettingselskapene.