Verdispill

I sport er informasjon veldig viktig når man leter et spill som gir ekstra spillverdi, og det gjelder å finne disse spillmulighetene før bookmakerne ser dem. Denne strategien kalles ofte for verdispill.

Dette er verdispill

I sportsbetting handler alt om utfallet av bestemte idrettsbegivenheter. For oddssetterne handler det om å sette oddsbetingelsene på de forskjellige utfallsmulighetene basert på all tenkelig informasjon. Disse må settes slik at de ikke blir ufordelaktige for bookmakerne. Spillselskapene vil jo helst ikke tape penger på spillene de tilbyr uansett hva som blir utfallet av en fotballkamp eller en golfturnering.

Bettingselskaper kjent for høye odds på storkamper:

Betsafe logo

Betsafe

LES OMTALE

250 NOK

Få gratisspill verdt 250 kr hver uke til du vinner

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Mr Green Sport logo

Mr Green

LES OMTALE

500 NOK

gratisspill

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Unibet logo
1000 NOK

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+

Likevel dukker det opp verdispill med jevne mellomrom. For å beskrive hva dette er på en enkel måte kan man se for seg et myntkast. Der er det to mulige utfall, enten kron eller mynt. Det betyr at hvert utfall har 2,00 i odds. Tilbys man da odds på 2,10 for å satse på mynt, så er det et verdispill siden det betaler bedre enn hva sannsynligheten for å få mynt er på.

Et annet enkelt eksempel er stein, saks og papir. Der er sannsynligheten for å få et av utfallene 1/3. Det betyr at oddsen for hvert utfall er 3,00. Om man kan satse på et av disse tre til høyere odds enn 3,00 så er det et verdispill. Om det var slik at sannsynligheten for stein alltid hadde en odds på 3,10, så ville man alltid gå for dette alternativet i denne selskapsleken.

Bookmakerne tilbyr ikke verdispill - i utgangspunktet

Disse eksemplene er enkle å bruke for å gi en beskrivelse av hva et verdispill er for noe, men om det skal overføres til sportsbetting, så er det ikke like enkelt. Som nevnt ønsker ikke spillselskapene å tape penger på det de tilbyr av spill. Derfor settes oddsbetingelsene av eksperter basert på det som til enhver tid er tilgjengelig av informasjon, slik at bookmakerne tjener penger på det.

Samtidig må jo oddsen settes på en måte som gjør det interessant for spillerne å plassere veddemål. Derfor settes oddsen slik at den blir interessant for begge parter. Interessant for bookmakeren for å tilby spillet, og interessant nok for spillerne til å bruke penger på dette.

Verdispill i sportsbetting

Så er det nå en gang slik at verdispill også dukker opp innenfor sportsbetting. Imidlertid er det kun den årvåkne og raske som kan utnytte dette. Bookmakerne flagger det ikke, og de sørger raskt for å lukke vinduet om slike spillmuligheter dukker opp.

Det enkle eksemplet innenfor sport er nok fotball. Følger man for eksempel en liga tett, kan det være at man er like stor ekspert og sitter på like mye eller mer informasjon enn de som setter oddsen. Da kan det være enklere å finne et verdispill. Odds settes gjerne lenge før en kamp spilles, og da basert på informasjon som gjelder når oddsen settes.

Vær på utkikk etter utslagsgivende faktorer før kampstart

Imidlertid kan det skje ting frem til kampstart som endrer resultatforutsetningene. Kanskje kommer det et trenerbytte, storscoreren blir skadet, eller mesteparten av spillerne hviler siden det skal spilles en viktigere kamp senere i uken. Om et lag stiller med reservelaget kan det plutselig gi stor verdi å spille på motstanderlaget. Dette vil man få vite når lagene offentliggjøres før kampen starter.

Oppstår det en slik situasjon med et verdispill, så må man hive seg rundt og plassere spillet med en gang. Hos bookmakerne får de også den samme informasjonen. Derfor vil de endre oddsbetingelsene slik at det ikke lenger blir et verdispill. Imidlertid det være et etterslep i tid før oddsbetingelsene blir justert på bakgrunn av den siste informasjonen, og benytter man dette tidsvinduet til å plassere verdispillet så vinner man mer enn "normalt" om det ender med suksess.

Verdispill versus spillverdi

Mange har sikkert hørt folk snakke om at spillet har så lav odds at det ikke har spillverdi. Det må ikke forveksles med verdispill. I slike tilfeller betyr det at spill på storfavoritten til odds på 1,15 er så lavt at man ikke synes det er verdt det, selv om sannsynligheten for gevinst er rimelig stor.

Man kan også finne verdispill som bookmakerne ikke er klar over. Er man tett på et fotballag og er av den formening at dette laget har en sjanse på 80 prosent til å vinne kampen, mens bookmakeren mener den sjansen ikke er større enn 75 prosent, noe som vil si odds på henholdsvis 1,25 mot 1,33, så er dette også et verdispill, selv om bookmakeren kanskje aldri vil endre oddsbetingelsene på det.

Publisert: 14/5/2019 · Sist oppdatert: 21/3/2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å motta de siste nyhetene- og oppdateringene, samt flotte tilbud fra de beste bettingselskapene.