Odds på Vuelta a España 2019

Greier den tidligere skihopperen Primoz Roglic å ta knekken på klatresterke colombianere?

Både Giro d’Italia og Tour de France er unnagjort og det er klart for sesongens siste treukersritt med Vuelta a España 2019, eller Spania Rundt på godt norsk. For sammenlagtkanonene som har ikke har lykkes hundre prosent tidligere i år er dette siste sjanse. For ryttere som allerede har hatt en god sesong kan La Vuelta bli en fin bonus. Der Tour de France ofte kan bli forutsigbart, kalkulerende og preget av lag som ikke ønsker å ta for mye risiko, er La Vuelta ofte motsetningen. Man senker skuldrene og gyver løs på fjell etter fjell etter fjell i Pyreneene, der stigningene er så lange at det virker som om de aldri vil ta slutt.

Vi fant best odds hos disse operatørene:

Unibet logo
1000 NOK

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Nordicbet logo

NordicBet

LES OMTALE

1000 NOK

FÅ OPPTIL 1000 KR I GRATISSPILL

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Betsafe logo

Betsafe

LES OMTALE

250 NOK

Få gratisspill verdt 250 kr hver uke til du vinner

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+

Skihopperen mot Colombia

På oddsen er det én mann som er den klare favoritten, og det er den tidligere skihopperen Primoz Roglic. I skrivende stund kan du få igjen to ganger pengene dine hos Unibet dersom han vinner, som betyr at det er omtrent 50 prosent sjanse for det. Polakken har ekstremferdigheter på tempo og ekstremferdigheter i utforkjøringer, og når han i tillegg er god til å henge i fjellene er summen en meget god sammenlagtrytter. Tidligere i år har han vunnet både Tirreno-Adriatico og Tour de Romandie sammenlagt, og endte til slutt på tredjeplass sammenlagt i Giro d’Italia etter å ha hatt et godt grep om den rosa sammenlagttrøya i store deler av rittet.

Odds på Spania Rundt

Hans største utfordrere virker å være colombianske, og i årets utgave av La Vuelta er det helt kobbel av dem. Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana og Rigoberto Uran Uran er de som i følge Unibet bør være nærmest Roglic og gir henholdsvis 3,40, 5,50 og 11 ganger pengene dersom de klarer å tukte ham. Evigunge Alejandro Valverde gir 15 i odds mens Esteban Chaves, nok en colombianer, gir 26 i odds. Historisk sett har dette rittet vært bedre for rene klatrere som Lopez og Quintana enn tempohester som Roglic, i alle fall hvis vi sammenligner med Tour de France. Greier de å bygge opp nok avstand i fjellene til å holde det holde den polske skihopperen bak seg på tempoetappene?

Hvem har det beste laget?

Alle som har sett bittelitt sykling vet at man er avhengig av et sterkt lag for å vinne. Ofte kan det være litt vanskelig å kvantifisere dette, men når det er snakk om det beste laget for å hjelpe en sammenlagtkandidat kommer man langt ved å se på oddsen for lagkonkurransen. Lagkonkurransen baseres på tidene til de tre beste rytterne på hvert lag, og sier i så måte en hel del om hvilke lag som har de beste klatrerne. Å ha med seg én eller flere gode klatrere på laget er viktig for å nøytralisere angrep fra konkurrenter, holde tempoet oppe og hjelpe til med praktiske ting som mat, drikke og tekniske problemer.

I følge Unibet er det Movistar og Team EF Education First som har størst sjanse til å vinne lagkonkurransen, med henholdsvis 2,2 og 2,4 i odds. Astana og Team Jumbo-Visma ligger et stykke bak med 8 og 10 i odds. Movistar stiller altså sterkt med både Quintana og Valverde, i tillegg til ryttere som Marc Soler. I Team EF Education First får Uran god hjelp fra Sergio Higuita, som har den niende laveste oddsen for å vinne sammenlagt. Lopez har på papiret et sterkt lag rundt seg med ryttere som Ion Izagirre og Jakob Fuglsang, men de vurderes altså et stykke bak tidligere nevnte lag. Roglic’ Team Jumbo-Visma er heller ikke noe dårlig lag, men skal vi tro Unibet er det Quintana og Uran som får best hjelp fra lagene sine i fjellene.

Poengkonkurranse uten spurtere

Normalt domineres poengkonkurransen av gode spurtere. Peter Sagan, Alexander Kristoff og Elia Viviani er ryttere som alle sanker mye poeng i treukersritt, men i La Vuelta er ting litt annerledes og i år er ingen av dem med. Uten å gå så mye inn på hvorfor, kan det ofte være en klatrer som står igjen med poengtrøya til slutt. Chris Froome har nylig vunnet den og tidligere nevnte Valverde har vunnet den hele fire ganger – senest i fjor.

Det er den raske iren Sam Bennett som er oddsfavoritt med 3 i odds, men like bak ham jager Valverde og Roglic på 3,25 og 4,75 – og litt lenger bak der igjen er Lopez, som gir ti ganger pengene ved gevinst. Av rytterne som er gode når det går oppover, har det over lang tid vært Valverde som har den beste spurten. Dette har betalt seg i mang en etappeseier og mang en klassikerseier, men det må tas med i betraktningen at han trolig er tiltenkt en hjelperytterrolle for Quintana i år. Det betyr ikke at han aldri får kjøre for egne sjanser, men dersom Quintana har gode muligheter i sammendraget vil dette være viktigere enn en potensiell etappeseier for Valverde.

Et navn for fremtiden

Det kan argumenteres for at alle de nevnte konkurransene er relativt åpne, men når vi kommer til ungdomskonkurransen er det én mann som skiller seg veldig klart ut. Siden Miguel Angel Lopez fylte 25 år i februar er han også kvalifisert til å delta i ungdomskonkurransen. Som en av favorittene til å vinne sammenlagt er han naturligvis en stor favoritt til å vinne ungdomstrøya og det reflekteres også i oddsen. Unibet gir her 1,26 ganger pengene mens nestemann på lista, Tadej Pogacar, prises til 5,5 og Sergio Higuita til 10.

I tillegg til at Lopez regnes som den sterkeste av disse, er han også den eneste som får kjøre for egne sjanser. Mens Pogacar må bistå Fabio og Aru og Higuita må bistå Uran, har Lopez frie tøyler og et lag som har som fremste prioritet å få ham så langt opp i sammendraget som mulig. Det er derfor vanskelig å se for seg at det er noe annet enn uhell som kan frata Lopez ungdomstrøya.

Publisert: 28/8/2019 · Sist oppdatert: 29/9/2021

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å motta de siste nyhetene- og oppdateringene, samt flotte tilbud fra de beste bettingselskapene.