Tjene penger / Vinne på odds

Har du en drøm om å tjene penger på odds? Da er det viktig at du har basiskunnskapene som trengs for å forstå hvordan betting fungerer. I denne artikkelen ser vi nærmere på forskjellige bettingstrategier og deres fordeler og ulemper. Trenger du å friske opp bettingvokabularet kan du også ta en titt på vår generelle bettingskole.

Innenfor sportsbetting vinner man ikke mye hver gang man spiller på det mest sannsynlige, om man da ikke satser vannvittig mye penger. Vil man vinne mye må man satse på det som har høye odds og derfor er lite sannsynlig at vil skje. Skal man vinne på denne måten må man som ved andre typer spill, ha flaks.

Er man derimot langsiktig og spiller på de mest sannsynlige resultatene kan man statistisk sett eliminere mye av tilfeldighetene. Da kan det over tid gi bra med penger uten at man behøver å satse mer enn man har råd til å tape.

Nedenfor har vi samlet seriøse og anerkjente selskaper for deg som ønsker å tjene penger på odds i det lange løp:

Betsson logo

Betsson

LES OMTALE

1000 NOK

300 kr gratisspill

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
comeon logo
1000 NOK

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Nordicbet logo

NordicBet

LES OMTALE

1000 NOK

FÅ OPPTIL 1000 KR I GRATISSPILL

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
LeoVegas logo

LeoVegas

LES OMTALE

3000 NOK

oddsboost hver uke

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Unibet logo
1000 NOK

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+
Betsafe logo

Betsafe

LES OMTALE

250 NOK

Få gratisspill verdt 250 kr hver uke til du vinner

Regler og vilkår gjelder. Spill med måte. 18+

Slik finner man vinnersannsynligheten

I Norge bruker man desimalodds. Benyttes en fotballkamp som eksempel kan de tre utfallene hjemmeseier, uavgjort og borteseier ha disse oddsbetingelsene: 1,25, 3,75 og 5,50. Det betyr at sjansen for hjemmeseier er på (100/1,25)= 80%. Tilsvarende regnestykke gir 26.7% sjanse for uavgjort og 18% sjanse for borteseier. Det gjør det i utgangspunktet veldig fornuftig å satse på hjemmeseier. Det gir minst igjen for innsatsen, men sjansen er størst for gevinst.

Slik beregnes premie og overskudd

I denne tenkte fotballkampen gir et spill på hjemmeseier pengene tilbake 1,25 ganger. En innsats på 1000 kroner gir en premie på 1250 kroner, et overskudd på 250 kroner og 25% avkastning på innsatsen.

Spill på de to andre resultatene ville gitt premier på 3750 og 5500 kroner, og overskudd på 2750 og 4500 kroner. Mer igjen for samme innsatsen, men mye større risiko for at det ikke ville bli premie. Ved spill på høye odds satser man dermed på tilfeldigheter og flaks.

Valg av strategi

Innsats på det riktige utfallet av en idrettsbegivenhet gir altså gevinst, men skal det komme noe mer ut av sportsbettingen enn spenningen bør man også ha en strategi om å spille kun på det som indikerer stor vinnersannsynlighet. Med andre ord lave oddsbetingelser. Dette er aldri garantert, men mye mer sikkert enn spill til høye odds og/eller spill etter hjertet. Det siste er sjelden en smart strategi.

Uansett hva man spiller på er det smart å holde seg til singelspill fremfor kombinasjons- og systemspill. Ikke fordi man vinner mer når man vinner, men fordi man sjeldnere taper hele innsatsen.

Singelspill

Satses 1000 kroner på å tippe utfallet av tre fotballkamper kan regnstykket se slik ut om man lykkes:

  • Kamp 1: 333*1,25 = 416
  • Kamp 2: 333*1,75 = 583
  • Kamp 3: 334*1,55 = 518

Altså premier for til sammen 1517 kroner. Det vil si et overskudd på 517 kroner ved å spille for 1000 kroner. Bommer man på en kamp blir det likevel premie på de to andre.

Kombinasjonsspill

Denne spillvarianten velges for å få høyere totalodds. Det er gunstig ved suksess, men svært tapsbringende om én eller flere kamper ikke går som forventet. De tre kampene i kupongen fra forrige avsnitt kan spilles til totalodds (1,25*1,75*1,55) 3,39. Det betyr at spill for 1000 kroner premieres med 3390 kroner og et overskudd på 2390 kroner om alle tre kampene ender som forventet. Oppsiden er dermed større, men det er også risikoen. Ender en kamp med et annet resultat enn forventet taper man hele innsatsen.

Systemspill

For å redusere risikoen ved å bomme på en kamp velger noen systemspill. Imidlertid må man betale en forsikringspris for dette i form av flere rekker på kupongen, så det er ikke gitt at man går i pluss. En kupong med tre kamper blir en kupong med tre rekker. Rekkeprisen blir 333 kroner om man satser 1000 kroner. Kupongen gir premie om minst to kamper ender riktig. Da blir premien odds multiplisert med odds på de to riktige kampene multiplisert med rekkeprisen. Ender kamp 1 og 2 med tippet resultat gir det en premie på ((1,25*1,75)*333) 728 kroner.

Ender alle tre kampene som forventet blir det tre vinnende kombinasjoner på kupongen. Da blir premien på ((1,25*1,75)*333 + (1,25*1,55)*333 + (1,55*1,75)*333) 2277 kroner.

Som man skjønner vil dette spillet gå med tap om ikke alle tre kampene tippes riktig. Selv den beste kombinasjonen av to kamper gir ikke høyere premie enn 903 kroner. Fordelen med spillvarianten er at man ikke taper hele innsatsen om en kamp ikke ender som beregnet.

Konklusjon

Antar man at minst en av tre "sikre" kamper ikke ender korrekt er det smartest å spille singelspill. Selv storfavoritter snubler av og til. Da sitter man igjen med størst overskudd over tid. Er man imidlertid sikker på at alle kampene går inn hver gang, gir kombinasjon- og systemspill mer i premie. Da gir kombispill størst avkastning.

Om man vil øke vinnersjansen ytterligere kan det være lurt å holde seg til spill der sannsynligheten er 50-50. Det kan for eksempel være å spille Asian Handicap i fotball. Da er uavgjortmuligheten fjernet. Eller man kan satse på "head to head", hvor man for eksempel vedder på hvem av to idrettsutøvere som vil gjøre det best av de to i en idrettskonkurranse.

Publisert: 14/5/2019 · Sist oppdatert: 21/3/2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å motta de siste nyhetene- og oppdateringene, samt flotte tilbud fra de beste bettingselskapene.