Tipping tips

Tippetips

Alle som liker oddsbetting, har vel også sansen for noen lure tippetips. I denne artikkelen deler vi noen tips og råd som kan hjelpe deg med din tipping. Vi byr både på tippetips for nybegynnere og for viderekomne oddsspillere. Merk at du finner mange informative artikler som går mer i dybden om mange av temaene vi nevner i disse tippetipsene på nettsiden vår. 

Tippetips for nybegynnere

Når du først begynner med betting kan det hele virke litt overveldende. Det er en del betting-sjargong å sette seg inn i, og antallet valgmuligheter er svimlende. Men skal sant sies er tipping i utgangspunktet veldig enkelt og lettforståelig. Gode bettingselskaper sørger dessuten alltid for å gjøre sine menyer så oversiktlige og ukompliserte som mulig. Det er ingen grunn til å tro at du ikke snart vil få teken på det. Her har du noen gode tippetips for nybegynnere.

Gjør research på eventer

Du bør gjøre en del research om alle eventer som du vurderer å spille på. Det trenger ikke være snakk om å sette deg inn i livshistorien til en veddeløpshest, eller telle antall knotter på skoene til spillerne i en fotballkamp. Men å sjekke formen til deltakerne, om det foreligger skader og suspensjoner, eventuelle værforhold som kan påvirke utfallet, er et minimum. Særlig form er det helt avgjørende å følge med på for så å si alle typer eventer.

Forstå idretten du spiller på

De fleste velger å spille på en idrett de i utgangspunktet følger en del med på. Hvis du er nysgjerrig på å tippe på en sport du ikke kjenner godt, så må du sette deg inn i hva den går ut på. Det sentrale her er å forstå hva slags faktorer som innvirker på utfallet av en event. Skal du tippe på hest for første gang, bør du for eksempel innse at underlaget har mye å si – noen hester liker tørre baner, andre gjør det bedre på vått, tyngre underlag. Lignende faktorer kan gjelde for så å si alle tippeidretter. Du bør derfor gjøre research før du legger til et objekt fra en ukjent sport på din kupong.

Spill med hjernen, ikke hjertet

Dette er et gammelt tippetips som på alle måter holder vann. Tipper du i henhold til hva du håper skal skje, ikke hva som du forventer skal skje, saboterer du din egen tipping. Klart det kan være morsomt å sette noen kroner på at yndlingslaget ditt skal vinne serien, men noen langsiktig strategi er det ikke. Merk også at følelser kan påvirke hvordan du analyserer kamper laget ditt ikke spiller i. Mange skikkelig ihuga fans av engelske fotballag sliter såpass med å holde følelsene utenfor at de ikke føyer til kamper som kan påvirke deres lag på kupongen av prinsipp. 

Spill der oddsen er høyest

Du kan velge mellom et enormt antall forskjellige bettingsider på nettet. De tilbyr forskjellige odds på diverse eventer. Du bør alltid sørge for å tippe hos den operatøren som gir deg høyest odds på eventene du ønsker å satse på. Det finnes egne nettjenester som lar deg sammenligne odds hos forskjellige bookmakere på et blunk, så dette trenger ikke være en tidkrevende prosess. Ved å maksimere dine odds, vil du vinne mer når du treffer blink – klart det er en lur strategi.

Vær varsom med accaboost

Mange online bookmakere byr på en form for accaboost. Dette er økte odds som du nyter godt av hvis du setter et visst antall objekter på en akkumulator. For eksempel kan du få 20% høyere odds hvis du setter 4 objekter på et spill, ytterligere noen prosent hvis du setter 5 objekter på kupongen, og så videre. Dette høres kanskje fristende ut – en sjanse til å vinne enda mer – men det er grunn til å være forsiktig her. Årsaken til at selskapene gir deg ekstra odds, er at de vet at jo flere objekter du legger på et spill, dess mindre er sjansene for at du skal vinne. Har du f.eks. funnet 3 objekter du har trua på, vil det neppe være lurt å lete etter et fjerde for å nyte godt av en «boost». Et tippetips som aldri går av moten er at du aldri må være grådig, og strekke deg for langt etter de høyeste oddsene.

Sett budsjett 

Dette er et tippetips som alle bør følge. Ha klart for deg hvor mye du ønsker å tippe for hver uke, og hold deg til det. På den måten har du full kontroll, og kan planlegge langsiktig. Merk at det sjeldent er klokt å øke innsatsen når du har vunnet penger. Du vil, statistisk sett, bomme på flere spill enn du vinner. Derfor bør du tenke at en gevinst skal dekke flere spill over tid – ikke satses med en gang i form av høynet innsats.

Test våre tippetips hos de beste bettingselskapene

Tippetips for viderekomne 

Også erfarne oddsspillere kan ha bruk for tippetips. Her har vi samlet noen gode råd å ha i tankene for tippere som går med ambisjoner om å tape sjeldnere enn de vinner, og klare å tjene profitt over tid. Merk at du finner utfyllende artikler andre steder på siden vår som gir deg mer grundig informasjon om hvert av de inkluderte temaene. 

Lær om oddsutregning

Dette er selve basisen. Hvordan settes odds? Hvilke faktorer spiller inn? Hva slags forhold veier tyngst? Oddssetting er en stor industri, og bettingselskapene bruker en masse penger på å sikre seg tjenestene til de beste oddssetterne. Som tipper bør du skjønne akkurat hvordan de opererer, sånn at du kan gjøre dine egne vurderinger på samme grunnlag. På den måten blir du i stand til å se nærmere på oddsen du tilbys hos bookmakere. Har de gitt for høye odds på noe? Har de undervurdert faktorer du mener vil spille inn på utfallet av en event? Nøkkelen til vellykket tipping over tid er å finne de objektene hvor oddssetterne har vært for rause med oddsen. Derfor bør du skjønne deg på oddsutregning.

Bruk oddsbygger

En oddsbygger er et verktøy du finner hos mange online bettingselskaper. Det er enkelt og greit en mulighet til å kombinere flere objekter fra samme kamp på én kupong. Du kan ikke legge objekter fra én enkelt kamp på en akkumulator. Derimot kan du gjøre det i en oddsbygger. Tror du for eksempel at Manchester United vil vinne hjemme mot City, og at Rashford vil score, samtidig som det blir mer enn 4 gule kort i kampen kan dette kombineres på en oddsbygger. Det vil gi deg veldig mye høyere odds enn om spiller 3 singler.

Merk at oddsen utregnes annerledes i en oddsbygger enn med en akkumulator. Her er det ikke snakk om å gange oddsen på hvert objekt med hverandre, men en del mer avansert utregning. Selvsagt gjøres dette automatisk, slik at du med en gang ser hva oddsen din er, og hvor mye du vinner i henhold til innsatsen. 

Spill med units

Å sette et budsjett og holde seg til det er et fundamentalt viktig tippetips for alle som har ambisjon om å gå ut i pluss på oddsbetting over tid. En fin måte å gjøre dette på er å dele opp spillepengene dine i «units» (enheter). La oss si at du setter inn 1000 kr for å spille for per sesong. Da må du vurdere hvor mye du ønsker å sette på hvert spill. Et etablert tips er å satse 2% av budsjettet hver gang du spiller. Det blir da 20 kr. som blir din enhet for sesongen. Holder du deg til å satse én enhet per runde, vi du få budsjettet til å strekke seg. Vinner du i ny og ne, foreligger også muligheten til å gå ut i pluss. 

Du bør unngå fristelsen til å satse flere units på en gang for å kompensere for en tapsrekke. Det lønner seg heller ikke å satse flere units per kupong etter at du har innkassert en gevinst. Hvis målet er gode resultater på lang sikt, gjelder det å være tålmodig og holde seg til budsjettet. 

Sett deg inn i surebetting

Surebetting går ut på at du tipper på motsatt utfall i en event – f.eks. på både hjemmelag og bortelag i en basketballkamp - hos to forskjellige bettingselskaper. Altså vinner du garantert på ett av spillene. Dette gir kun mening når du klarer å finne odds som er fordelaktig på ett utfall hos en bookmaker, og odds som er fordelaktig på motsatt utfall hos en annen bookmaker. Du tipper altså mot deg selv, og vil garantert også tape. Poenget er å finne så høye odds på begge utfall at du vil tjene en profitt. Merk at profittmarginen her neppe blir enorm, og at det ikke er veldig mange eventer som du kan finne såpass motstridende odds på at det blir verdt det. Men når det klaffer er altså et surebet en sikker vinner.  

Benytt systemspill

Et systemspill er et gunstig alternativ til akkumulatorer. Med en akkumulatorer må alle objektene på kupongen gå inn for at du vinner. Med et system spiller du flere forskjellige akkumulatorer på en og samme kupong. Om noen valg ikke går inn, vinner du allikevel på de som treffer.

Det finnes et utall forskjellige systemer med alskens fargerike navn – Trixie, Yankee, osv. – men prinsippet er i bunn og grunn enkelt. Du får flere forskjellige akkumulatorer på samme kupong. Hvis du legger, for eksempel, 4 elementer på en kupong får du et system som består av 1 firling, 4 tripler og 6 dobbeltspill. Du vinner penger når hvilket som helst av disse spillene går inn. 

Merk for all del at du må betale for hvert spill. Altså må du gange innsats per spill med antall spill i systemet for å finne ut hvor mye du betaler for kupongen. For eksempel, hvis du satser 20 kr per spill på et system med 5 spill, blir sammenlagt innsats 100 kr. For hvert spill gjelder innsats på 20 kr, og eventuelle gevinster vil utbetales som 20 kr x odds på spillet du vant på. 

Et system er en fin måte å redusere den store risikoen enhver akkumulator byr på. Samtidig er det en form for oddsbetting som krever en betydelig innsats.

Finn verdispill

Et verdispill innenfor oddsbetting er et spilleobjekt hvor oddsen har blitt satt for høyt. Enkelt og greit er det et tilfelle der oddssetterne har truffet bom av den ene eller andre årsaken. Når du ser at oddsen på et utfall er høyere enn det burde være, lønner det seg alltid å slå til. For eksempel har det skjedd at de som følger sitt lokale fotballag her i Norge, har vært klar over skader eller andre lokale forhold, som oddssetterne hos de store tippeselskapene ikke visste om. I slike tilfeller har tippere med god lokalkunnskap sikret seg høye odds på utfall med høy sannsynlighet. Selve definisjonene på et verdispill. 

Å vente på at ditt lokale fotballag skal ha ukjente skader bare den indre kjernen kjenner til er ingen langsiktig strategi. For å finne verdispill, blir du nødt til å skjønne deg på oddssetting, som vi påpekte i eget punkt over, og deretter gjøre grundig research på eventer for å finne eventuelle verdispill.   

Spill sjeldent men klokt

Hvis du liker å tippe har du et dårlig utgangspunkt for å gjøre det godt over tid på betting. Det høres kanskje paradoksalt ut, men sannheten er at det kun er ved å utelukkende satse penger når du har funnet et gunstig objekt at du vil kunne oppnå gode resultater over tid. Har du som utgangspunkt å lete etter noe å spille på fordi du har lyst til å spille, er det ikke optimalt. Du bør alltid være på utkikk etter objekter hvor du mener oddssetterne har satt oddsen for høyt, eller du – basert på research – mener et utfall er overveiende sannsynlig, og tippe deretter. Her gjelder det å ha is i magen. Bettingselskapene vet at jo oftere du tipper, dess lavere er sjansene for at du vinner pengene deres på sikt. Det er derfor de hele tiden lokker med tilbud, og prøver å få oss til å tippe så ofte som mulig.  

Vær varsom med live odds 

Live odds er volatile og livespill per definisjon mindre forutsigbare. Seriøse tippere med ambisjoner om å vinne oftere enn de taper, kan med hell styre unna denne formen for spilling. De fleste proffe tippere anser liveodds som et underholdningstilbud for de som liker å tippe kun på moro. Det er nok en fornuftig vurdering i de fleste tilfeller. 

Publisert: 1/7/2017 · Sist oppdatert: 19/4/2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å motta de siste nyhetene- og oppdateringene, samt flotte tilbud fra de beste bettingselskapene.